یکی از سوالاتی که همیشه در ذهن اغلب کاربران شبکه وجود داره اینکه روتر چه فرقی با مودم داره و چرا به مودم های خانگی مودم-روتر میگن در صورتی که این دو دستگاه یک چیز نیستند این دو وسیله چه ارتباطی باهم دارند. در این مقاله از مجله اینترنتی ایرانکمز قصد داریم به این موضع یعنی مودم-روتر پرداخته و هر آنچه در این رابطه هست برای شما بازگو کنیم پس در ادامه همراه ما باشید.
خب در ابتدا به تعریف کوتاهی از هر دو وسیله می پردازیم:
مودم چیست؟
همانطور که در مقاله “مودم چیست” به طور جامع توضیح داده شده است،
مودم یک دستگاه سختافزاری است که سیگنالهای آنالوگ را به دیجیتال تبدیل میکند و بالعکس. این دستگاه برای برقراری ارتباط با دنیای اینترنت استفاده میشود.
فرایند تبدیل شامل “مدولاسیون” (modulation) و “دمودلاسیون” (demodulation) سیگنالها است. از این رو نام این دستگاه ترکیبی از حروف ابتدایی این دو کلمه یعنی MOdulator-DEModulator است. نوع مودم مورد نیاز بستگی به نوع اتصال اینترنت دارد. به عنوان مثال، برای اتصال به اینترنت کابلی، باید از مودم کابلی استفاده کرد.
همچنین، برای اتصال به اینترنت LTE، نیاز به مودم LTE و برای اتصال به اینترنت DSL، نیاز به مودم DSL داریم. با این حال، هدف اصلی همچنان یکسان است. بدون وجود یک مودم، رایانه یا تلفن قادر به ارسال یا دریافت دادههای مورد نیاز برای اتصال به اینترنت نخواهند بود. با توجه به اینکه یک مودم مستقل در هر زمان فقط میتواند یک دستگاه را به اینترنت متصل کند، باید از دستگاه دیگری به نام روتر استفاده کنیم.
روتر چیست؟
تا اینجا با مفهوم مودم آشنا شدیم. اما روتر چیست؟
روتر دستگاهی است که یک شبکه محلی (LAN) ایجاد میکند. روتر به مودم شما و سپس به دستگاههای شما مانند کامپیوتر، لپ تاپ، گوشی هوشمند و تبلت متصل میشود. روتر تمام دستگاههای موجود در شبکه خانگی شما را به هم متصل میکند و به آنها امکان ارتباط میدهد. همچنین به آن دستگاهها اجازه میدهد به اینترنت متصل شوند. در صورتی که قصد دارید تنها یک دستگاه را به اینترنت وصل کنید، از نظر فنی به روتر نیاز ندارید.
روترها از نظر فنی میتوانند بدون اتصال به اینترنت نیز کار کنند که در این صورت فایل ها و داده ها را صرفا در شبکه محلی ایجاد کرده بین دستگاهها، انتقال میدهند. این بدان معنی است که میتوان از یک روتر بدون وجود یک مودم برای اشتراک فایلها از یک رایانه به یک پرینتر یا ارسال فایلها بین دو رایانه روی یک شبکه محلی یکسان بهره گرفت. با این حال، اگر بخواهیم دستگاه ها را به اینترنت متصل کنیم روتر باید به مودم متصل باشد، تا بتواند دسترسی اینترنت ارائه کند.
مودم-روتر چیست؟
مودم-روتر یک دستگاه واحد است که عملکردهای یک مودم و یک روتر را ترکیب میکند. واژه Gateway اصطلاح دیگری به معنای مودم-روتر است. مودم-روترها این روزها بسیار رایج هستند. زیرا تولیدکنندگان تجربه اتصال شبکه خانگی را ساده و تامین اینترنت پرسرعت را آسانتر میکنند.
مزیت اصلی استفاده از مودم روتر، داشتن یک دستگاه برای راهاندازی اتصال اینترنت به جای دو دستگاه است. زیرا فضای کمتری را نسبت به دو دستگاه جداگانه اشغال میکند. همچنین، نصب یک دستگاه ترکیبی سادهتر است و معمولاً در شروع کار هزینه کمتری دارد.
یکی از مشکلات مودم-روتر این است که در صورت خرابی یکی از این دستگاهها، امکان تعمییر آن به تنهایی وجود ندارد و باید کل دستگاه تعویض گردد. در صورتی نیاز به ارتقا یکی از آنها نیز باید مودم-روتر تعویض شود.
اگر شما یک مودم-روتر خریداری کنید، بین 1 و 4 پورت در آن وجود دارد که تفاوت این دو به شرح زیر است:
- در مورد مودم-روتر 1 پورت، شما یک WAN خواهید داشت.
- اما در مورد مودم 4 پورت موضوع کمی متفاوت است، در این مودم-روترها شما 4 پورت LAN خواهید داشت و 1 پورت WAN
حتما می پرسید LAN و WAN چیست!؟
LAN یا همان Local Area Network به معنا شبکه محلی است که روتر در مودم-روتر است و شما به وسیله 4 پورتی که در مودم-روتر دارید میتوانید این دو را به یکدیگر متصل کنید. اما منظور از WAN به معنای Wede Area Network است که به واسطه آن شما میتوانید به فضای بزرگتر در سطح شهر یا کشور متصل شوید. مهمترین شبکه WAN جهان، بدون شک فضای اینترنت است. پس با این حساب مودم دارای 1 پورت WAN ، روتر چندین پورت LAN و مودم روتر دارای دو پورت LAN و WAN است.
آیا امکان تبدیل مودم-روتر به روتر وجود دارد؟
شما میتوانید مودم-روتر رو به روتر تبدیل کنید. معمولا افرادی به سراغ این کار میروند که فقط یک خط تلفن دارند و می خواهند در فضای نسبتاً بزرگی، به تعداد زیادی کاربر اینترنت برسانند. در این مواقع میتوانید مودم-روتر را به روتر تبدیل کنید تا از هزینههای اضافی جلوگیری نمایید.
- با استفاده از یک کابل LAN مودم خود را به کامپیوتر وصل کنید (حتما لازم نیست از کابل استفاده کنید. این امکان وجود دارد تا از طریق وای فای به مودم وصل شوید).
- در مرورگر خود آدرس 192.168.1.1 را وارد کنید. (آدرس آی پی مودم)
- در پنجره باز شده نام کاربری و کلمه عبور (admin) را وارد کنید.
با این کار وارد صفحه تنظیمات مودم ای دی اس ال خود خواهید شد.
نکته مهم: برندهای مختلف ممکن است در مراحل بعدی با هم تفاوت داشته باشند. آنچه در ادامه خواهد آمد، مربوط به تبدیل مودم به روتر وایرلس در مودمهای TP-link است (اگر مودم شما امکان تبدیل شدن به روتر را داشته باشد، به طور حتم گزینه لازم برای شبکه کردن تجهیزات را دارد.).
در محصولات تی پی لینک پس از ورود به صفحه تنظیمات مودم باید مراحل زیر را طی کنید:
- گزینه operation mode را انتخاب کنید.
- گزینه wireless router mode را انتخاب کنید.
- بر روی دکمه save کلیک کنید
- روتر را مجددا راه اندازی کنید.
وارد صفحه تنظمیات مودم شوید و مراحل زیر را طی کنید:
- گزینه network را انتخاب کنید.
- گزینه wan setting را انتخاب کنید.
- با کلیک بر روی گزینه add یک WAN جدید تعریف کنید.
- Dynamic IP را از بخش نوع اتصال (Connection type) انتخاب کرده و روی دکمه ذخیره (save) کلیک کنید.
حالا یک روتر با امکان اتصال به صورت وایرلس دارید.
نتیجه گیری
با توجه به ترکیبهای پیشرفته این دو دستگاه، در حال حاضر مودم-روترهای امروزی بهترین انتخاب برای تامین اینترنت پرسرعت هستند. این مودمها فضای کمتری را نسبت به یک مودم و روتر جداگانه اشغال میکنند، همچنین میتوانند هزینه کمتری داشته باشند و راحتی بیشتری را به کاربر ارائه میدهند.
مهم نیست که چه مودم، روتر یا دستگاه ترکیبی را انتخاب می کنید، لازم است تفاوت بین دستگاهها و نحوه کار آنها با یکدیگر را درک کنید. با این دانش، می توانید تصمیم آگاهانهای در مورد اینکه کدام نوع مودم یا روتر برای خانه شما مناسب است، بگیرید.